Improviseren met bomen

Bomen-improvisatiedag zondagmorgen 3 januari 2021

In de periode van pasen dit jaar vielen al onze concerten weg. Met mijn collega Lea Zantinge ben ik in die tijd vaker gaan repeteren. Wij improviseren samen op zelfgesneden houten instrumenten en op metalen instrumenten, door Manfred Bleffert, Dick Verbeeck of door onszelf gesmeed.

Omdat het mooi weer was, gingen we buiten improviseren. En doordat we al ervaring hadden met de verschillende houtsoorten, begonnen we bij bomen in de omgeving waarnemingsoefeningen te doen. We ontdekten dat elke boom een eigen klank, of melodie of klinker of medeklinkers in zich draagt. Dat is eenvoudig te ontdekken, je hoeft niets bijzonders te kunnen alleen maar nieuwsgierig te zijn.

Het is prachtig en bijzonder verrassend welke improvisaties ontstaan, geïnspireerd vanuit de boom zelf. Als je eenmaal de juiste toon/klinker/energie gevonden hebt, dan gaat de hele boom mee-resoneren en krijg je een vergroting van de klank. Dat is wonderbaarlijk om te ervaren. Daarna kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar die boomsoort.

Op de bomencursus van 10 oktober merkten we dat je na een ontmoeting met twee boomsoorten al behoorlijk vol met indrukken zit. Daarom maken we vanaf nu een cursusdag korter en gaan deze vaker organiseren. Per keer leren we een paar boomsoorten kennen en maken aan het eind een improvisatie daarmee.

Op deze dag in januari gaan we kennismaken met een paar bomen die ons middengebied aanspreken, het hart en middenrif.

Dit is het programma van de ochtend:

9.30 uur inloop met koffie thee en taart
10.00 uur oefeningen in waarneming en improvisatie met medeklinkers
11.00 uur naar buiten, werk bij de bomen, onderlinge uitwisseling, vinden van de klanken bij de twee boomsoorten.
12.30 warme lunch
13.15 improvisatie bij de bomen
14.00 afronding

We zijn hartelijk welkom op een prachtige locatie in Overlangbroek. Grote binnenruimte voor de ochtendoefeningen, en weidsheid en rust bij het werk buiten. We kunnen het vervoer er naartoe als gewenst samen regelen.

Zorg voor warme kleren, bijvoorbeeld een wollen laag onder je broek, beenwarmers, muts, handschoenen! En bij regen een regenpak. Het eerste deel van de ochtend is buiten, dus onverwarmd. Pas bij de lunch gaat de kachel aan.

We gaan genieten van het goede leven met goed (biologisch) eten en warm drinken. Je hoeft dus niets mee te nemen aan eten of drinken.

De prijs is 68 Euro. Dat is een reële prijs voor wat we doen. Tegelijkertijd hoeft geld geen reden te zijn om het te laten. Als deze prijs voor je te hoog is, neem dan even contact met ons op over wat je wel betalen kunt.

Aanmelden bij info@zingjeleven.nl 0343 785562. Laat ook weten als je mee wilt rijden.