Cursussen zangtechniek

cursus zangtechniek

 

 

Cursus zangtechniek 15 mei – 3 juli 2024

Op 15 mei begint weer een cursus zangtechniek, een kortere van 7 lessen. Daarin gaan we de basale zangtechniek opfrissen, dus werken aan resonantie, steun vanuit het onderlichaam en de reactie van de adem daarop, stembanden sluiten of zingen met ruis, hoe werken de stembanden eigenlijk, waar zit de stemovergang, de klinkerdriehoek, wat zijn boventonen, dat soort vragen. Voor wie al veel zingt, zal het niet saai zijn want je gaat het zelf uitproberen en leert dan iets over je eigen stem. Ook kun je eigen vragen inbrengen..

Data: 1: 15 mei 2: 22 mei 3: 29 mei 4: 5 juni 5: 19 juni 6: 26 juni 7: 3 juli

Mochten door de avondvierdaagse mensen op 12 juni niet kunnen komen, dan wijken we uit naar de inhaalavond: 10 juli.

Tijdstip is woensdagavond 19.15-20.15 uur. Om 19.00 uur is er thee en gezelligheid. Locatie: de kapschuur van landgoed Kraaybeek. Prijs is 98 Euro volwassenen, jongeren 80 Euro

activiteit is geweest

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

 

Hieronder nog een filmpje met uitleg waarom zingen zo gezond voor je is:

 

 

 

Cursus zangtechniek 10 januari tot 10 april 2024

Een cursus ‘zingen in hart en nieren, een verdieping van de adem’. De nieren zijn erg belangrijk in de ademhaling, iets dat veel mensen niet weten. We doen ademoefeningen om de adem dieper in het lichaam te laten aangrijpen. En we gaan ervaren welke rol het hart speelt bij het zingen, en hoe dit de adem beïnvloedt. Met oefeningen uit het arsenaal van Dixhoorn, Werbeck, Bel Canto en de Chinese meridianenleer. Elke week krijg je een oefening mee naar huis. Een lekker lange cursus zodat we kunnen herhalen.

Data: 1: 10 jan 2:  17jan 3: 24 jan (31 jan geen les) 4: 7 feb 5: 14 feb (21 feb krokusvakantie) 6: 28 feb 7: 6 mrt 8: 12 mrt 9: 20 mrt 10: 27 mrt 11: 3 april 12: 10 april

Tijdstip is woensdagavond 19.15-20.15 uur. Om 19.00 uur is er thee en gezelligheid. Locatie: de kapschuur van landgoed Kraaybeek (dubbele kleding aan en muts op in jan/feb want de schuur is open). De prijs is 169 Euro voor 12 avonden, jongeren 138 Euro.

activiteit is geweest

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

 

Cursus zangtechniek september – november 2023

We gaan oefenen aan de hand van liederen van Ilse Weber uit het begin van de vorige eeuw en daarnaast andere sfeervolle liederen die passen bij het seizoen, de terugtrekkende natuur en de melancholie. We gebruiken onder meer oefeningen uit het Bel Canto, om zowel sterk als zacht en hoog en laag een constante kwaliteit in de stem te behouden. Elke week krijg je een oefening mee, vaak toegesneden op hoe jij die individueel het best kunt doen.

Dit zijn de data van de cursus zangtechniek die 6 september begint:

1: 6 sept. 2: 13 sept. 3: 20 sept. 4: 27 sept. 5: 11 okt. 6: 25 okt. 7: 1 nov. 8: 8 nov. 9: 15 nov.
Let op, 4 oktober ben ik afwezig en 18 oktober is het herfstvakantie.

Tijdstip is woensdagavond 19.15-20.15 uur. Om 19.00 uur is er thee en gezelligheid. Locatie: de kapschuur van landgoed Kraaybeek. De prijs voor 9 avonden is 127 euro, voor jongeren 104 euro.

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

activiteit is geweest

 

Cursus ‘Zingen met je oren – meerstemmig samen zingen mei 2023

Op 10 mei begint de cursus met het thema: Zingen met de oren, lekker samen zingen. We gaan meerstemmig zingen, en daarbij experimenteren met intensief luisteren naar elkaar.  Tussendoor doen we oefeningen die het luisteren versterken en we improviseren om tot nieuwe muziek te komen.

Dit zijn 7 lessen van 19.15 – 20.15 uur.

Dit zijn de data: 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni. Inhaalavond voor als ik een keer uitval is 28 juni (zo blijf ik beschikbaar voor optredens en workshops die tussendoor komen). Dus 7 keer les, de prijs is 98 euro.

Het thema vormt zich aan de hand van de vragen van de mensen die zich opgeven.

Woensdagen 19.15-20.15 uur. Om 19 uur is thee. De prijs voor 7 avonden is 98 euro, voor jongeren 81 euro.

activiteit is geweest

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

Cursus zangtechniek januari 2023

18 januari start de volgende cursus zangtechniek. Het thema is ritme in de muziek en het effect dat dit heeft op de adem. Ritme is niet alleen de maatsoort. Ritme is ook het spel tussen maatsoort en melodie, en het spel tussen maatsoort en tekst. We gaan naast het maatritme werken aan articulatie, waarbij de medeklinkers de stenen zijn in de waterstroom. De medeklinkers geven vorm aan de klankstroom. Ritme heeft een werking op de adem, het beïnvloedt op een positieve manier onze adem. Ritme werkt ook door in ons lichaam, denk maar aan de voeten die beginnen te tikken bij ritmische muziek. Ook daarmee gaan we werken, hoe krijgen we dat ritme ‘onder de knie’?

We zingen een mooi lied van Bach, om te voelen hoe het doorlopende ritme onder de melodie door speelt, en wat dat van de zanger vraagt. En nog vele andere muziek die ons ritmegevoel uitdaagt, en gewoon om te genieten van muziek in de sfeer van de winter.

Woensdagen 19.15-20.15 uur. Om 19 uur is thee. De prijs voor 10 avonden is 141 euro, voor jongeren 116 euro.

Data: 18 en 25 januari, 1, 8, 15 en 22 februari, (1 maart krokusvakantie), 8, 15, 22 en 29 maart.

activiteit is geweest

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

Cursus zangtechniek september 2022

In september gaan we verder met het balanceren van de stem. We werken met laagte en hoogte, sterk en zacht, hoe vang je dat op zonder ongewild van klankkleur te veranderen? Ook oefenen we met klankkleur, hoe kun je op 1 toon van klankkleur veranderen zonder hoogte of sterkte te veranderen? Handig worden dus met je stem. Tussendoor zingen we prachtige liederen die passen bij het jaargetijde.

Dit zijn de data van de cursus zangtechniek die in september begint tot eind november:

14 september, 21 september, 28 september, 5 oktober, 12 oktober, 19 oktober (26 okt vakantie), 2 november, 9 november, (16 nov geen les), 23 november, 30 november. Inhaalavond voor als ik een keer niet kon, is 7 december. Zo blijf ik beschikbaar voor concerten en workshops in avonden.

Woensdagen 19.15-20.15 uur. Om 19 uur is thee. De prijs voor 10 avonden is 141 euro, voor jongeren 116 euro.

activiteit is geweest

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

 

 

Cursus zangtechniek lente/zomer 2022:

Hoog en laag zingen

Hoog zingen is voor veel mensen lastig, je krijgt het benauwd of komt er niet bij of het klinkt niet mooi. Laag zingen voelt wel lekker maar niet altijd komt het voor een ander goed over. Of het lijkt wel een heel andere stem dan de stem die hoog zingt.

In de stem zijn een paar ‘omslagmomenten’ op bepaalde toonhoogtes, die je bij de een duidelijk hoort en bij de ander haast niet opvallen. Sommigen praten over registers, maar wat zijn dat dan? En hoe kom je over die drempels heen?

Als je zingt, ben je steeds aan het mengen. Zing je hoog, dan wil je niet dat het schel of benauwd klinkt. Je mengt er wat warmte door. Zing je laag, dat wil je niet dat het dof wordt maar dat het nog klinkt, nog te verstaan is en nog draagt. Daarom meng je er wat heldere klank door. Dit klinkt allemaal heel moeilijk, hoe doe je dat dan? Stap voor stap gaan we elke week met oefeningen onderzoeken hoe je de drempels slecht en steeds eenheid in je stem krijgt in de hoogte en de laagte.

Daarnaast gaan we werken aan ‘Messa di voce.’ Dat betekent dat je leert om sterker en zachter te zingen terwijl je toon een constante kwaliteit houdt.

Tussendoor zingen we natuurlijk prachtige liederen zodat we ook toepassen kunnen wat we geleerd hebben.

De cursus vindt buiten plaats, op landgoed Kraaybeek, overdekt.

Woensdagavonden 19.15 tot 20.15 uur.
Dit zijn de data: 11, 18, 25 mei, let op: 1 juni niet, 8, 15, 22, 29 juni. Mogelijk wordt de avond van 15 juni in overleg met de groep vervangen door 6 juli vanwege de Avondvierdaagse in Driebergen.
Inhaalavond voor als ik een keer niet kan is 6 juli (zo blijf ik beschikbaar voor concerten en workshops).

Prijs voor zeven avonden: 95 Euro. Jongeren tot en met 21 jaar 71 Euro

activiteit is geweest

 

Muziektherapeuten kunnen bij de NVvMT accreditatie aanvragen als nascholing. Dit is de nieuwe procedure.

 

 

 

 

 

(Foto: Op een avond kwam er een kip op schoot tijdens het piano spelen.
Meestal zitten ze gewoon op stok in hun hok.)

 

 

Nascholingochtend stem, adem en de invloed van de nieren

zaterdag 15 januari 2022

Een ochtend voor wie de cursus over Adem, stem en nieren volgde. We gaan de oefeningen verdiepen en een aantal nieuwe oefeningen:

Deze ochtend staat in het teken van vijf ademimpulsen en hun relatie tot verschillende organen. Ook welke liedkeuze welke ademimpuls opwekt, komt aan bod. Het is een ochtend waarna je totaal door-geademd, vrij en ‘opgelucht’ bent. Ook kom je tegen welke ademimpuls jou het makkelijkst af gaat en welke je meer kunt gebruiken om meer ruimte te krijgen.

Verder herhalen we een paar oefeningen van de nierencursus. Zoals het opladen va de nieren met adem en klank.

Locatie: Overlangbroek

Inloop met koffie en lekkers tussen 9.00 en 9.30. Om 12.30 uur is er aansluitend lunch.

prijs 45 Euro

Na aanmelding ontvang je bericht, en een week voor aanvang een mail met praktische informatie over de dag en de route.

activiteit is geweest

Je kunt als muziektherapeut bij de NVvMT accreditatie aanvragen voor deze nascholing voor 3 punten. De procedure is veranderd, je moet dit nu zelf aanvragen.

 

Cursus stem, adem, nieren

Een korte serie van twee keer op zaterdagmorgen 3 en 10 juli van 9.30 – 12.30 uur. Je leert in kort bestek wat de nieren doen in de ademhaling, hoe je ze .versterkt en meer rol geeft in je stem en hoe je ze in trilling brengt.  Het resultaat: meer stabiliteit in de stem, meer draagkracht en flexibiliteit onder de stem.

Je leert over de anatomie van de nieren, hoe de embryonale ontwikkeling van de nieren verloopt en wat dit betekent voor hun latere functioneren en verbindingen in het lichaam. Je leert welke factoren de werking van de nieren verzwakken en hoe je dit herkent aan lichamelijke uiterlijke kenmerken en aan welke specifieke gevoelsuitingen.

Bij spanning trekken de nieren teveel samen en komen niet tot ontspanning. Hierdoor krijgen zowel middenrif als longen minder bewegingsruimte en verhoogt de adem. Dit veroorzaakt een nerveuze spanning en op de lange duur uitputting. Daarom oefenen we een aantal eenvoudig uit te voeren bewegingen die de nieren ruimte geven. Verder een ademoefening waarbij de nieren gaan mee-bewegen op het ademritme en zich ontspannen. Je krijgt inzicht in welke ademimpuls de nieren het meest in ontspanning brengt, en welk type liederen daar bij passen. Ook oefenen we een aantal klinkers en medeklinkers waarop de nieren het duidelijkst trillen. Dit gaat ieder eerst bij zichzelf waarnemen, je kunt het fysiek voelen trillen. We gaan in de groep en in tweetallen de nieren van de ander in trilling brengen. Het gaat hierbij om fysieke trilling die elke deelnemer kan voelen. Dit kan zowel op een paar meter afstand als door van je handen een toeter te maken ter hoogte van het niergebied. Je kunt die klinkers en medeklinkers gebruiken om een lied op te neuriën, of op 1 toon gebruiken om te ontspannen en te luisteren welke klank er in dat gebied zit.

Zaterdagmorgen 3 en 10 juli in Driebergen, 9.30-12.30 uur. Met koffie, thee, verwennerij en aansluitend lekkere lunch. Prijs 73 euro.

Bij het NVKT is de cursus geaccrediteerd voor muziektherapeuten met 6 punten onder AM nummer 2021-0049.

activiteit is geweest

Als het geld een drempel is voor je, overleg dit dan even via info@zingjeleven.nl of 0343 785562. Zonde om het daar om te moeten laten.

 

Vitale stromende stem

De cursus  begint 19 mei onder de overkapping van Kraaybeek

Cursus zangtechniek over ‘vitale stromende stem’ vanaf 19 mei,
7 woensdagavonden 19.15 -20.15 uur

Een cursus van 7 maal over de vitaliteit onder de stem. Hoe kun je ervoor zorgen dat de stem drijft op een natuurlijke stroom. Oefeningen om niet meer aan de adem te denken maar deze beweging terug te geven aan het lichaam. Je ervaart de werking van de medeklinkers als basis voor natuurlijke draagkracht onder de stem. Ook fijn voor diegenen die merken dat hun stem onderhoud nodig heeft nu koren niet repeteren. De cursus vindt buiten plaats onder de kapschuur van landgoed Kraaybeek in Driebergen. Woensdagavonden 19.15-20.15 uur.

De cursus bestaat uit oefeningen en uitleg, aangevuld met het zingen van fijne meerstemmige liederen in vanuit alle tijden en werelddelen om de oefeningen in de praktijk te brengen en om te voelen hoe heerlijk het is om zo voluit te zingen. Iedere week krijg je een oefening mee om thuis door te werken, soms krijg je oefeningen speciaal voor jouw stem. Zo kom je echt verder met je handigheid in het zingen. Er is veel ruimte voor individuele aandacht. Je leert van het oefenen maar ook door te luisteren hoe er met een ander gewerkt wordt. Daardoor maak je snel vorderingen in zowel je eigen stemgebruik als in het begrip voor hoe de stem reageert.  Voor wie het fijn vindt om zangles in een groep te volgen en samen te zingen. Je oefent op je eigen niveau, dus beginners en gevorderden komen beiden aan hun trekken. Leeftijd: 14-100 jaar.

We werken buiten
Dit jaar werken we buiten, onder de overkapping van landgoed Kraaybeek. Dit bieden zij van harte aan. Met deze cursus steunen wij de tuinactiviteiten op het landgoed, waarmee zij 50 geabonneerde gezinnen in de omgeving van groente voorzien.

Tijden, data en kosten
De lessen vinden plaats in Driebergen op woensdagavonden 19.15-20.15 uur (niet in de schoolvakanties). Om 19.00 uur is er thee.

De kosten voor 7 lessen is 96 euro. Jongeren 71 euro.

Data: Let op, er is een verandering in de data. Dat komt omdat op 9 juni het leerlingconcert zou zijn. Deze heb ik verplaatst naar juli, zodat er publiek bij kan zijn.

Daarom zijn nu de data: 19 mei, 26 mei, 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni. Op 7 juli is dan het leerlingconcert, Daar kunnen we als zangtechniekgroep ook iets moois laten horen.  Inhaaldatum 14 juli, voor het geval ik onverwacht niet kon (zo blijf ik beschikbaar voor concert of workshop)

Deze cursus is vol

activiteit is geweest