Cursussen ‘zangtechniek’, ‘adem en nieren’, ‘nascholingsochtend nieren’

cursus zangtechniek

 

 

Cursus zangtechniek najaar 2021: zingen en welbevinden

Zingen maakt dat je minder piekert. Het maakt dat je je goed voelt. Je adem komt in balans en het is voor je lichaam gezond. Iedereen weet dat ergens wel, maar hoe werkt het eigenlijk?  Dat leer je in deze cursus. Als voorproefje alvast onderstaand filmpje over het effect van muziek maken op onze hersenen.

En natuurlijk leer je in de cursus hoe je goed zingt, hoe je je lichaam gebruikt tijdens het zingen, hoe je een heldere en zuivere klank maakt. En we zingen meerstemmig samen, zodat je afstemt met elkaar. De liederen zijn divers, deel volksmuziek, lichte muziek en volksmuziek, passend bij de herfst.

De cursus vindt buiten plaats, op landgoed Kraaybeek, overdekt zodat we geen last van regen hebben en iedereen zich veilig kan voelen wanneer het griepseizoen begint. Je kunt er daarom van uitgaan dat mijn cursussen doorgaan.

Woensdagavonden 19.15 tot 20.15 uur.

Dit zijn de data: 22 en 29 september, 6, 13 en 27 oktober, 3, 10 en 17 november.

Inhaalavond voor als ik een keer niet kan is 24 november (zo blijf ik beschikbaar voor concerten en workshops).

Prijs voor acht avonden: 109 Euro. Jongeren 81 Euro

activiteit is geweest

 

 

 

(Foto: Op een avond kwam er een kip op schoot tijdens het piano spelen.
Meestal zitten ze gewoon op stok in hun hok.)

 

Nascholingochtend stem, adem en de invloed van de nieren

zaterdag 15 januari 2022

Een ochtend voor wie de cursus over Adem, stem en nieren volgde. We gaan de oefeningen verdiepen en een aantal nieuwe oefeningen:

Deze ochtend staat in het teken van vijf ademimpulsen en hun relatie tot verschillende organen. Ook welke liedkeuze welke ademimpuls opwekt, komt aan bod. Het is een ochtend waarna je totaal door-geademd, vrij en ‘opgelucht’ bent. Ook kom je tegen welke ademimpuls jou het makkelijkst af gaat en welke je meer kunt gebruiken om meer ruimte te krijgen.

Verder herhalen we een paar oefeningen van de nierencursus. Zoals het opladen va de nieren met adem en klank.

Locatie: Overlangbroek

Inloop met koffie en lekkers tussen 9.00 en 9.30. Om 12.30 uur is er aansluitend lunch.

prijs 45 Euro

Na aanmelding ontvang je bericht, en een week voor aanvang een mail met praktische informatie over de dag en de route.

Je kunt als muziektherapeut bij de NVvMT accreditatie aanvragen voor deze nascholing voor 3 punten. De procedure is veranderd, je moet dit nu zelf aanvragen.

 

Cursus stem, adem, nieren

Een korte serie van twee keer op zaterdagmorgen 3 en 10 juli van 9.30 – 12.30 uur. Je leert in kort bestek wat de nieren doen in de ademhaling, hoe je ze .versterkt en meer rol geeft in je stem en hoe je ze in trilling brengt.  Het resultaat: meer stabiliteit in de stem, meer draagkracht en flexibiliteit onder de stem.

Je leert over de anatomie van de nieren, hoe de embryonale ontwikkeling van de nieren verloopt en wat dit betekent voor hun latere functioneren en verbindingen in het lichaam. Je leert welke factoren de werking van de nieren verzwakken en hoe je dit herkent aan lichamelijke uiterlijke kenmerken en aan welke specifieke gevoelsuitingen.

Bij spanning trekken de nieren teveel samen en komen niet tot ontspanning. Hierdoor krijgen zowel middenrif als longen minder bewegingsruimte en verhoogt de adem. Dit veroorzaakt een nerveuze spanning en op de lange duur uitputting. Daarom oefenen we een aantal eenvoudig uit te voeren bewegingen die de nieren ruimte geven. Verder een ademoefening waarbij de nieren gaan mee-bewegen op het ademritme en zich ontspannen. Je krijgt inzicht in welke ademimpuls de nieren het meest in ontspanning brengt, en welk type liederen daar bij passen. Ook oefenen we een aantal klinkers en medeklinkers waarop de nieren het duidelijkst trillen. Dit gaat ieder eerst bij zichzelf waarnemen, je kunt het fysiek voelen trillen. We gaan in de groep en in tweetallen de nieren van de ander in trilling brengen. Het gaat hierbij om fysieke trilling die elke deelnemer kan voelen. Dit kan zowel op een paar meter afstand als door van je handen een toeter te maken ter hoogte van het niergebied. Je kunt die klinkers en medeklinkers gebruiken om een lied op te neuriën, of op 1 toon gebruiken om te ontspannen en te luisteren welke klank er in dat gebied zit.

Zaterdagmorgen 3 en 10 juli in Driebergen, 9.30-12.30 uur. Met koffie, thee, verwennerij en aansluitend lekkere lunch. Prijs 73 euro.

Bij het NVKT is de cursus geaccrediteerd voor muziektherapeuten met 6 punten onder AM nummer 2021-0049.

activiteit is geweest

Als het geld een drempel is voor je, overleg dit dan even via info@zingjeleven.nl of 0343 785562. Zonde om het daar om te moeten laten.

 

Vitale stromende stem

De cursus  begint 19 mei onder de overkapping van Kraaybeek

Cursus zangtechniek over ‘vitale stromende stem’ vanaf 19 mei,
7 woensdagavonden 19.15 -20.15 uur

Een cursus van 7 maal over de vitaliteit onder de stem. Hoe kun je ervoor zorgen dat de stem drijft op een natuurlijke stroom. Oefeningen om niet meer aan de adem te denken maar deze beweging terug te geven aan het lichaam. Je ervaart de werking van de medeklinkers als basis voor natuurlijke draagkracht onder de stem. Ook fijn voor diegenen die merken dat hun stem onderhoud nodig heeft nu koren niet repeteren. De cursus vindt buiten plaats onder de kapschuur van landgoed Kraaybeek in Driebergen. Woensdagavonden 19.15-20.15 uur.

De cursus bestaat uit oefeningen en uitleg, aangevuld met het zingen van fijne meerstemmige liederen in vanuit alle tijden en werelddelen om de oefeningen in de praktijk te brengen en om te voelen hoe heerlijk het is om zo voluit te zingen. Iedere week krijg je een oefening mee om thuis door te werken, soms krijg je oefeningen speciaal voor jouw stem. Zo kom je echt verder met je handigheid in het zingen. Er is veel ruimte voor individuele aandacht. Je leert van het oefenen maar ook door te luisteren hoe er met een ander gewerkt wordt. Daardoor maak je snel vorderingen in zowel je eigen stemgebruik als in het begrip voor hoe de stem reageert.  Voor wie het fijn vindt om zangles in een groep te volgen en samen te zingen. Je oefent op je eigen niveau, dus beginners en gevorderden komen beiden aan hun trekken. Leeftijd: 14-100 jaar.

We werken buiten
Dit jaar werken we buiten, onder de overkapping van landgoed Kraaybeek. Dit bieden zij van harte aan. Met deze cursus steunen wij de tuinactiviteiten op het landgoed, waarmee zij 50 geabonneerde gezinnen in de omgeving van groente voorzien.

Tijden, data en kosten
De lessen vinden plaats in Driebergen op woensdagavonden 19.15-20.15 uur (niet in de schoolvakanties). Om 19.00 uur is er thee.

De kosten voor 7 lessen is 96 euro. Jongeren 71 euro.

Data: Let op, er is een verandering in de data. Dat komt omdat op 9 juni het leerlingconcert zou zijn. Deze heb ik verplaatst naar juli, zodat er publiek bij kan zijn.

Daarom zijn nu de data: 19 mei, 26 mei, 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni. Op 7 juli is dan het leerlingconcert, Daar kunnen we als zangtechniekgroep ook iets moois laten horen.  Inhaaldatum 14 juli, voor het geval ik onverwacht niet kon (zo blijf ik beschikbaar voor concert of workshop)

Deze cursus is vol

activiteit is geweest