Cursussen ‘lichtheid van de stem’, ‘adem en nieren’, ‘nascholingsochtend nieren’

cursus zangtechniek

 

De lichtheid van de stem

De cursus  begint 17 maart, onder de overkapping van Kraaybeek

De cursus gaat over de lichtheid van de stem. Hoe makkelijk kan het zijn met zingen, hoe licht kan het zijn voor de stem? We werken aan resonantie, aan een adem die vanzelf gaat (en die je dus vergeten kunt). We onderzoeken een paar basale adembewegingen die het zingen lichter maken. Het belangrijkste dat we oefenen, is om de klank naar je toe te laten komen zonder moeite, in plaats van die zelf te hoeven maken.

De cursus bestaat uit oefeningen en uitleg, aangevuld met het zingen van fijne meerstemmige liederen in vanuit alle tijden en werelddelen om de oefeningen in de praktijk te brengen en om te voelen hoe heerlijk het is om zo voluit te zingen. Iedere week krijg je een oefening mee om thuis door te werken, soms krijg je oefeningen speciaal voor jouw stem. Zo kom je echt verder met je handigheid in het zingen. Er is veel ruimte voor individuele aandacht. Je leert van het oefenen maar ook door te luisteren hoe er met een ander gewerkt wordt. Daardoor maak je snel vorderingen in zowel je eigen stemgebruik als in het begrip voor hoe de stem reageert.  Voor wie het fijn vindt om zangles in een groep te volgen en samen te zingen. Je oefent op je eigen niveau, dus beginners en gevorderden komen beiden aan hun trekken. Leeftijd: 14-100 jaar.

We werken buiten
Dit jaar werken we buiten, onder de overkapping van landgoed Kraaybeek. Dit bieden zij van harte aan. Met deze cursus steunen wij de tuinactiviteiten op het landgoed, waarmee zij 50 geabonneerde gezinnen in de omgeving van groente voorzien.

Tijden, data en kosten
De lessen vinden plaats in Driebergen op woensdagavonden 19.15-20.15 uur (niet in de schoolvakanties). Om 19.00 uur is er thee.

De kosten voor 7 lessen is 96 euro. Jongeren 71 euro.

Data:  17 maart, 24 maart, 31 maart, 7 april, 14 april, 21 april, 28 april.

Inhaaldata 12 en 19 mei, voor het geval ik onverwacht niet kon (zo blijf ik beschikbaar voor concert of workshop)

 

Cursus stem, adem, nieren

Een korte serie van twee keer op zaterdagmorgen 3 en 10 juli van 9.30 – 12.30 uur. Je leert in kort bestek wat de nieren doen in de ademhaling, hoe je ze .versterkt en meer rol geeft in je stem en hoe je ze in trilling brengt.  Het resultaat: meer stabiliteit in de stem, meer draagkracht en flexibiliteit onder de stem.

Je leert over de anatomie van de nieren, hoe de embryonale ontwikkeling van de nieren verloopt en wat dit betekent voor hun latere functioneren en verbindingen in het lichaam. Je leert welke factoren de werking van de nieren verzwakken en hoe je dit herkent aan lichamelijke uiterlijke kenmerken en aan welke specifieke gevoelsuitingen.

Bij spanning trekken de nieren teveel samen en komen niet tot ontspanning. Hierdoor krijgen zowel middenrif als longen minder bewegingsruimte en verhoogt de adem. Dit veroorzaakt een nerveuze spanning en op de lange duur uitputting. Daarom oefenen we een aantal eenvoudig uit te voeren bewegingen die de nieren ruimte geven. Verder een ademoefening waarbij de nieren gaan mee-bewegen op het ademritme en zich ontspannen. Je krijgt inzicht in welke ademimpuls de nieren het meest in ontspanning brengt, en welk type liederen daar bij passen. Ook oefenen we een aantal klinkers en medeklinkers waarop de nieren het duidelijkst trillen. Dit gaat ieder eerst bij zichzelf waarnemen, je kunt het fysiek voelen trillen. We gaan in de groep en in tweetallen de nieren van de ander in trilling brengen. Het gaat hierbij om fysieke trilling die elke deelnemer kan voelen. Dit kan zowel op een paar meter afstand als door van je handen een toeter te maken ter hoogte van het niergebied. Je kunt die klinkers en medeklinkers gebruiken om een lied op te neuriën, of op 1 toon gebruiken om te ontspannen en te luisteren welke klank er in dat gebied zit.

Zaterdagmorgen 3 en 10 juli in Driebergen, 9.30-12.30 uur. Met koffie, thee, verwennerij en aansluitend lekkere lunch. Prijs 73 euro.

Bij register vaktherapie  is accreditatie als bijscholing voor muziektherapeuten voor deze cursus in aanvraag. In de loop van maart volgt hierover bericht. Bij het NVKT is de cursus geaccrediteerd voor muziektherapeuten met 6 punten.

Als het geld een drempel is voor je, overleg dit dan even via info@zingjeleven.nl of 0343 785562. Zonde om het daar om te moeten laten.

 

Nascholingochtend nieren

Een ochtend voor wie de cursus over Adem, stem en nieren volgde. We gaan de oefeningen verdiepen en je krijgt nieuwe informatie en oefening over de adembewegingen in relatie tot de organen.

Locatie: Overlangbroek

Inloop met koffie en lekkers tussen 9.00 en 9.30. Om 12.30 uur is er aansluitend lunch.

prijs 37 Euro

Na aanmelding ontvang je bericht, en een week voor aanvang een mail met praktische informatie over de dag en de route.