Projectkoor Mendelssohn tijdens Int Liedfestival Zeist mei 2022

Inspiratiedag 2 april 2022

Voor wie er over denkt mee te doen aan het Educatieprogramma van het Internationaal Liedfestival in Zeist en mei 2022.

Plaats: Torenlaantheater.

Er zal een kort overzicht zijn van het programma: Een liedrecital, een voorbeeld van een masterclass, een gezamenlijk gezongen koorstuk van Mendelssohn

 

Festivalthema 2022: Auf Flügeln des Gesanges

Van vrijdag 13 tot en met zondag 22 mei 2022 vindt het zesde Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Het thema is ontleend aan een lied van Felix Mendelssohn op een tekst van Heinrich Heine. Een gedicht over dromen van andere oorden; verbinding zoeken met de ander; het overgaan van grenzen; de verbinding tussen Oost en West, verlangen naar de Oriënt, de kracht van de natuur, spanning tussen droom en werkelijkheid. Dit zijn de centrale thema’s van het ILFZ 2022.

 

 

 

 

Studieproject voor koorzangers:

Psalmen van Sweelinck 14 april 2019

Sweelinck, is dat niet saai? Psalmen, hmm? De psalmen kennen een lange traditie. Ze worden gereciteerd in de Joodse synagoge, ze worden genoemd in de Koran in het boek Zabour en wij kennen ze uit een lange kerktraditie.  Hoe vroeger zowel Joden, Islamieten en Christenen zongen, de manier waarop ze via zingen contact proberen te maken met het grotere, heeft veel met elkaar gemeen.

Sweelinck is een van Nederlands grootste componisten, ondergewaardeerd in eigen land maar beroemd in het buitenland!

Komend jaar kunt u meedoen aan een bijzonder studieproject voor koorzangers.  Het gaat om het project ‘De vocale weg van de Meesters – editie 1 Sweelinck’ 14 april plaats gaat vinden in het Beauforthuis in Zeist.

We zingen psalmen op Gregoriaanse wijze, tot we een gevoel krijgen wat deze oude melodieën voor uitdrukkingskracht hebben. Wanneer we deze melodie begrijpen, zingen we van deze psalm een polyfone zetting van Sweelinck in Franse vertaling. Sweelinck heeft niet voor niets gekozen voor de Franse vertalingen van de psalmen. Het koor ontvangt een masterclass van de beroemde pianist Geoffrey Madge om de muziek dieper te begrijpen.

Geoffrey Douglas Madge, pianist en Inge van Keulen, koordirigent en zangdocent werken samen aan een interactieve workshop voor publiek én koor. Het belooft een originele en kwalitatief hoogwaardige productie te worden. De Madgic Touch foundation zorgt voor de organisatie. De pianist Geoffrey Madge is een beroemd concertpianist en componist en hij gaf jarenlang ‘de kunst van het luisteren’in het Korzo theater in Den Haag.

Tijdens de uitvoering in het Beauforthuis  krijgt het publiek van de pianist Geoffrey Madge een masterclass in het luisteren naar deze muziek. Ook bezoekt hij een repetitie om een masterclass te geven aan het koor, om de verbanden in de compositie te begrijpen. Inge van Keulen werkt met het koor aan een boventoonrijke en luisterende manier van zingen. Wat een plezier, maar ook wat een oefening om een eenheid te vormen als koor, om initiatiefrijk te reageren op elkaars inzetten. Zo is het een leerproject voor zowel de zangers als voor het publiek met veel diepgang in elk stuk.

Voor iedereen die graag in een koor zingt, zelfstandig de partij in kan studeren en bereid is iets nieuws te leren. Er zijn een aantal kwartet-solodelen in het concert voor die zangers die dat kunnen en ambiëren.

Repetitiedata zijn:

do 7 maart 19.30-22.00 uur
vrij 15 maart 19.30-22.00 uur
vrij 22 maart 19.30-22.00 uur
vrij 29 maart 19.30-22.00 uur
za 30 maart 10-12.30 uur
do 4 april 19.30-22.00 uur masterclass door Geoffrey Madge
vrij 12 april 19.30-22.00 uur

De uitvoeringsdatum is zondag 14 april 11-13 uur in het Beauforthuis in Austerlitz. Dit is een interactieve voorstelling waarin het publiek en het koor een masterclass krijgen in het luisteren naar de muziek.

Je kunt hieronder bij jouw stemgroep inschrijven en kiezen voor de prijs van 35 Euro, of voor 55 Euro als je dat kunt betalen.

activiteit is geweest

activiteit is geweest

activiteit is geweest

activiteit is geweest


Beluister hier de stemmen van psalm 17

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 22

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 23

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 121

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus