Het festivalkoor zingt muziek van een aantal componisten die andere toonvoorraden gebruiken dan de ons bekende ladders.
We gaan onderzoeken wat dit vraagt van onze luistervaardigheid, en hoe de functie van elke individuele koorzanger verandert in deze muziek. We zingen muziek van Bach en een stuk van Dufay naast een stuk van de jonge componiste Abbie Betinis. We laten nieuwe klanken uit de oude muziek voortkomen. De muziek zal vaak letterlijk op het moment ontstaan, zoals in het Immortal Bach van Knut Nystedt.
Beluister hier een voorbeeld van Immortal Bach op youtube:
https://youtu.be/P72KhZtR09U?si=-14Dpv00ysh94pIb
We doen muzikale oefeningen en onderzoek vanuit een eenvoudig stuk muziek die tot verrassende wending zal komen. Daarmee trainen we ons vermogen in te spelen op elkaar, subtiele veranderingen op te merken en het geheel van klank te blijven waarnemen terwijl je zingt.
Een project voor koorzangers die nieuwsgierig zijn.
Het festivalkoorproject wordt met een presentatieafgesloten op zondagmiddag 25 mei in de Grote zaal van de Evangelische Broedergemeente.
Kosten € 75,00 per persoon. Aanmelden vanaf eind december bij ILFZ.nl
Bij je inschrijving ontvang je één vrijkaart voor het recital van zaterdagavond 17 mei The Past and the Future door Simon Keenlyside en Malcolm Martineau en een passe-partout voor de openbare masterclasses voor professionals.
koorrepetities
Vrijdag 4 april / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A
Vrijdag 11 april / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A
Vrijdag 25 april / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A (deze datum verandert mogelijk nog)
Vrijdag 9 mei / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A
Zaterdag 17 mei / 10.00 – 12.00 uur / Locatie A
Zaterdag 24 mei / 10.00 – 12.00 uur / Locatie A
Presentatie festivalkoor
zaterdag 24 mei 14.00-14.45 try out in AZC Zeist
zondag 25 mei
13.00 – 13.30 uur podiumrepetitie / Locatie B
13.45 – 14.15 uur presentatie festivalkoor / locatie B
Locatie A / koorrepetities Kunstenhuis Idea De Klinker (theaterzaal) Markt 3, 3701 JZ Zeist
Locatie B / podiumrepetitie en presentatie festivalkoor Grote kerkzaal Evangelische Broedergemeente, Zusterplein 2, 3702 CB Zeist
Muziekles voor kinderen die vertrokken zijn uit Nagorno Karabach
Ieder die bijdroeg: bedankt!
Het was een prachtig concert. De opbrengst van het concert was ruim 1700 euro. Ani heeft nu contact met muziekscholen in Noord en Zuid Armenië om na te gaan welke kinderen muziekles nodig hebben en het niet betalen kunnen.
Benefietconcert Armenië m.m.v. Henk Neven, bas-bariton, Ani Ter-Martirosyan, piano en orgel, Festivalkoor Internationaal Lied Festival Zeist, o.l.v. Inge van Keulen, koordirigent, Gregor Schulenburg, duduk, Khachaturian Trio: Astghik Mamikonyan, viool, Narek Atoyan, klarinet, Julian Burdenko, piano
Ani Ter-Martirosyan, pianist van het winnende liedduo van het Young Artist Platform 2023, is van Armeense afkomst. Haar beide opa’s hebben de genocide meegemaakt, zagen als kind hoe familieleden werden neergeschoten. Deze geschiedenis werkt nog door in de familie. Ani voelt zich bevoorrecht dat ze dit talent gekregen heeft en in Zeist en op andere internationale podia kan spelen. Elk jaar organiseert ze een benefietconcert om positieve energie naar Armenië te sturen.
De opbrengst is voor muzieklessen voor de kinderen van de families die recent Nagorno-Karabach (in het Armeens genaamd Artsakh) hebben moeten verlaten. Dat was een gebied in Azerbeidzjan dat door Armeniërs bewoond werd, nu woont er geen Armeniër meer, de dorpen zijn verlaten. Sommige families hebben al meerdere keren moeten verplaatsen en hebben niets meer. Veel families hebben man of zoons verloren. In het zuiden van Armenie is de meeste hulp nodig. Ani heeft contacten met mensen en bisschoppen die deze families kennen en helpen. De opbrengst gaat naar muziekles en muziekinstrumenten voor de kinderen, dat ze weten dat mensen elders aan ze denken.
Henk Neven, artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist zegde onmiddellijk zijn medewerking toe. Begeleid door Ani Ter-Martirosyan aan de piano zal hij enkele liederen zingen.
Uit Duitsland komt dudukspeler Gregor Schulenburg. Uit de duduk, een Armeense herdersfluit van abrikozenhout, komt een betoverende klank die de ziel raakt.
Het Festivalkoor van het Internationaal Lied Festival Zeist zingt o.l.v. Inge van Keulen, Armeense volksmuziek.
Het Khachaturian Trio van het conservatorium Keulen zal Armeense muziek laten horen op viool, klarinet en piano.
Er is een pauze met koffie en zelfgebakken taart.
U hebt de mogelijkheid met QR code of contant bij te dragen aan het muziekonderwijs in Armenië. Dit is de link om met Ideal te betalen, u kunt zelf het bedrag invullen:
https://www.ing.nl/payreq/m/?trxid=L4fGVfbBGF3Awxd21lKlisyYfPIPPxls
Zaterdag 2 november 15.00 – 17.00 uur
Kerkelijk Centrum Zeist-West De Clomp 33-01, 3704 KB Zeist
Vertel, vertel – Armeense muziek voor koor, april / mei 2024
Armenië, een klein land dat geografisch Aziatisch heet te zijn, maar cultureel en historisch Europees. Er zijn tussen de 7 en 10 miljoen Armenen waarvan een kleine 3 miljoen in Armenië zelf woont. Veel Armenen zijn gevlucht, in Nederland wonen zo’n 20000 Armenen. Het is het oudste christelijke land, omringd door Islamitische landen.
Het thema van het Liedfestival 2024 is ‘Vertel, vertel..’ De Armeense muziek heeft heel wat te vertellen. Vooral melancholische muziek over heimwee naar het prachtige land. En natuurlijk over de liefde, over de bergen en de kraanvogels.
Wij gaan ons dit project verdiepen in Armeense muziek, en daarnaast in de taal, cultuur, kunst en historie van het land. Tijdens een van de repetities zullen we een lezing horen, en via de muziek zullen we ook veel van Armenie ontmoeten. We worden bij de uitspraak en achtergronden geholpen door Armeense Nederlanders.
We gebruiken muziek van de Utrechtse arrangeur Fred Abbingh.
Dit zijn de repetitiedata:
vrijdagavonden 19.00 verzamelen (koffie/thee), start 19.15 uur – 21.00 uur (in Zeist)
12 april, 19 april, 26 april, (tussendoor mei-vakantie), 17 mei.
Generale zaterdagmorgen 25 mei 9.30-11.30
Uitvoering zondagmiddag 26 mei 14.00 Grote Zaal Zusterplein Zeist.
Aanmelden kan per januari 2024 via de website van het Internationaal Lied Festival Zeist
Middeleeuwse Pelgrimsmuziek april / mei 2023
Koor ‘In het moment’ Driebergen
Van februari 2022 tot juni 2022 oefent elke donderdagmorgen een seniorenkoor van 11-12 uur in de Cultuurhoek Driebergen. In juni volgt een optreden. Muzikale leiding Inge van Keulen. Aanmelden kan bij Berte Waardenburg via e-mail koorinhetmoment@gmail.com of telefonisch 0343 521996
Studieproject voor koorzangers:
Psalmen van Sweelinck 14 april 2019
Sweelinck, is dat niet saai? Psalmen, hmm? De psalmen kennen een lange traditie. Ze worden gereciteerd in de Joodse synagoge, ze worden genoemd in de Koran in het boek Zabour en wij kennen ze uit een lange kerktraditie. Hoe vroeger zowel Joden, Islamieten en Christenen zongen, de manier waarop ze via zingen contact proberen te maken met het grotere, heeft veel met elkaar gemeen.
Sweelinck is een van Nederlands grootste componisten, ondergewaardeerd in eigen land maar beroemd in het buitenland!
Komend jaar kunt u meedoen aan een bijzonder studieproject voor koorzangers. Het gaat om het project ‘De vocale weg van de Meesters – editie 1 Sweelinck’ 14 april plaats gaat vinden in het Beauforthuis in Zeist.
We zingen psalmen op Gregoriaanse wijze, tot we een gevoel krijgen wat deze oude melodieën voor uitdrukkingskracht hebben. Wanneer we deze melodie begrijpen, zingen we van deze psalm een polyfone zetting van Sweelinck in Franse vertaling. Sweelinck heeft niet voor niets gekozen voor de Franse vertalingen van de psalmen. Het koor ontvangt een masterclass van de beroemde pianist Geoffrey Madge om de muziek dieper te begrijpen.
Geoffrey Douglas Madge, pianist en Inge van Keulen, koordirigent en zangdocent werken samen aan een interactieve workshop voor publiek én koor. Het belooft een originele en kwalitatief hoogwaardige productie te worden. De Madgic Touch foundation zorgt voor de organisatie. De pianist Geoffrey Madge is een beroemd concertpianist en componist en hij gaf jarenlang ‘de kunst van het luisteren’in het Korzo theater in Den Haag.
Tijdens de uitvoering in het Beauforthuis krijgt het publiek van de pianist Geoffrey Madge een masterclass in het luisteren naar deze muziek. Ook bezoekt hij een repetitie om een masterclass te geven aan het koor, om de verbanden in de compositie te begrijpen. Inge van Keulen werkt met het koor aan een boventoonrijke en luisterende manier van zingen. Wat een plezier, maar ook wat een oefening om een eenheid te vormen als koor, om initiatiefrijk te reageren op elkaars inzetten. Zo is het een leerproject voor zowel de zangers als voor het publiek met veel diepgang in elk stuk.
Voor iedereen die graag in een koor zingt, zelfstandig de partij in kan studeren en bereid is iets nieuws te leren. Er zijn een aantal kwartet-solodelen in het concert voor die zangers die dat kunnen en ambiëren.
Repetitiedata zijn:
do 7 maart 19.30-22.00 uur
vrij 15 maart 19.30-22.00 uur
vrij 22 maart 19.30-22.00 uur
vrij 29 maart 19.30-22.00 uur
za 30 maart 10-12.30 uur
do 4 april 19.30-22.00 uur masterclass door Geoffrey Madge
vrij 12 april 19.30-22.00 uur
De uitvoeringsdatum is zondag 14 april 11-13 uur in het Beauforthuis in Austerlitz. Dit is een interactieve voorstelling waarin het publiek en het koor een masterclass krijgen in het luisteren naar de muziek.
Je kunt hieronder bij jouw stemgroep inschrijven en kiezen voor de prijs van 35 Euro, of voor 55 Euro als je dat kunt betalen.
Beluister hier de stemmen van psalm 17
> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus
Beluister hier de stemmen van psalm 22
> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus
Beluister hier de stemmen van psalm 23
> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus