Projectkoor Vertel, vertel! tijdens Internationaal Liedfestival Zeist mei 2024

Vertel, vertel – Armeense muziek voor koor, april / mei 2024

Armenië, een klein land dat geografisch Aziatisch heet te zijn, maar cultureel en historisch Europees. Er zijn tussen de 7 en 10 miljoen Armenen waarvan een kleine 3 miljoen in Armenië zelf woont. Veel Armenen zijn gevlucht, in Nederland wonen zo’n 20000 Armenen. Het is het oudste christelijke land, omringd door Islamitische landen.

Het thema van het Liedfestival 2024 is ‘Vertel, vertel..’ De Armeense muziek heeft heel wat te vertellen. Vooral melancholische muziek over heimwee naar het prachtige land. En natuurlijk over de liefde, over de bergen en de kraanvogels.

Wij gaan ons dit project verdiepen in Armeense muziek, en daarnaast in de taal, cultuur, kunst en historie van het land. Tijdens een van de repetities zullen we een lezing horen, en via de muziek zullen we ook veel van Armenie ontmoeten. We worden bij de uitspraak en achtergronden geholpen door Armeense Nederlanders.

We gebruiken muziek van de Utrechtse arrangeur Fred Abbingh.

Dit zijn de repetitiedata:

vrijdagavonden 19.00 verzamelen (koffie/thee), start 19.15 uur – 21.00 uur (in Zeist)
12 april, 19 april, 26 april, (tussendoor mei-vakantie), 17 mei.
Generale zaterdagmorgen 25 mei 9.30-11.30
Uitvoering zondagmiddag 26 mei 14.00 Grote Zaal Zusterplein Zeist.

Aanmelden kan per januari 2024 via de website van het Internationaal Lied Festival Zeist

 

 

Middeleeuwse Pelgrimsmuziek april / mei 2023

Wanderlust is van alle tijden. In oude tijden, en ook nu, gaan mensen op Pelgrimstocht, naar een plaats die ze ooit eens bezoeken willen. Nog steeds gaan mensen wandelen naar Santiago de Compostela in Spanje. Rond 1140 is daar de Codex Calixtinus gebundeld, een verzameling teksten en liederen. Dit werd ook wel het boek van de Heilige Jacobus genoemd. Het beschrijft de wonderen die Jacobus deed, geschiedsverhalen, liturgische leer van Paus Calixtus en een hoofdstuk over de pelgrimsroute met praktische aanwijzingen, plaatsen om te bezoeken en te vermijden. Verder bevat de Codex een aantal liederen. Dit zijn voorbeelden van de vroegste meerstemmige zang in Europa. Uit de Codex gaan wij een aantal liederen zingen.
In de Pyreneeen staat het klooster van Montserrat. Er staat een beeld van de Zwarte Madonna, en door de verhalen over de wonderen die zij verrichte, was het een geliefd pelgrimsoord in vroeger tijden. Mensen reisden van verschillende richtingen en overnachtten vaak in kerken. Om te zorgen dat zij zich ‘stichtelijk’ vermaakten in de avonden, was er een liedbundel, het rode boek, het ‘Libre Vermell’. De liederen zijn verzameld rond 1399. Aangezien in de Pyreneeen weinig vijanden door konden dringen, is zo een schat aan muziekhistorie bewaard gebleven. Wij gaan hier een aantal twee- en driestemmige liederen uit zingen.
We leren ze van moderne notatie, en gaan daarna de oude notatie er bij nemen.
Je zult merken hoe deze oude muziek verwant is aan andere oude muziek zoals Joodse en Arabische oude muziek. We besteden aandacht aan het stemgebruik dat deze muziek vraagt.
Repetitiedata:
vrijdagavond 14 april 19.00 samenkomen, 19.15 start tot 21.00 uur (theaterzaal muziekschool Zeist)
vrijdagavond 21 april 19.00 samenkomen, 19.15 start tot 21.00 uur (theaterzaal muziekschool Zeist)
vrijdagavond 12 mei 19.00 samenkomen, 19.15 start tot 21.00 uur (theaterzaal muziekschool Zeist)
woensdag 17 mei  16.30-17.30 uur opfrisrepetitie (theaterzaal muziekschool Zeist)
zondagmiddag 21 mei inzingen in het Koetshuis EBG, uitvoering buiten tijdens rondleiding op het terrein van de EBG Zeist

Koor ‘In het moment’ Driebergen

Van februari 2022 tot juni 2022 oefent elke donderdagmorgen een seniorenkoor van 11-12 uur in de Cultuurhoek Driebergen. In juni volgt een optreden. Muzikale leiding Inge van Keulen. Aanmelden kan bij Berte Waardenburg via e-mail koorinhetmoment@gmail.com of telefonisch 0343 521996

 

 

Studieproject voor koorzangers:

Psalmen van Sweelinck 14 april 2019

Sweelinck, is dat niet saai? Psalmen, hmm? De psalmen kennen een lange traditie. Ze worden gereciteerd in de Joodse synagoge, ze worden genoemd in de Koran in het boek Zabour en wij kennen ze uit een lange kerktraditie.  Hoe vroeger zowel Joden, Islamieten en Christenen zongen, de manier waarop ze via zingen contact proberen te maken met het grotere, heeft veel met elkaar gemeen.

Sweelinck is een van Nederlands grootste componisten, ondergewaardeerd in eigen land maar beroemd in het buitenland!

Komend jaar kunt u meedoen aan een bijzonder studieproject voor koorzangers.  Het gaat om het project ‘De vocale weg van de Meesters – editie 1 Sweelinck’ 14 april plaats gaat vinden in het Beauforthuis in Zeist.

We zingen psalmen op Gregoriaanse wijze, tot we een gevoel krijgen wat deze oude melodieën voor uitdrukkingskracht hebben. Wanneer we deze melodie begrijpen, zingen we van deze psalm een polyfone zetting van Sweelinck in Franse vertaling. Sweelinck heeft niet voor niets gekozen voor de Franse vertalingen van de psalmen. Het koor ontvangt een masterclass van de beroemde pianist Geoffrey Madge om de muziek dieper te begrijpen.

Geoffrey Douglas Madge, pianist en Inge van Keulen, koordirigent en zangdocent werken samen aan een interactieve workshop voor publiek én koor. Het belooft een originele en kwalitatief hoogwaardige productie te worden. De Madgic Touch foundation zorgt voor de organisatie. De pianist Geoffrey Madge is een beroemd concertpianist en componist en hij gaf jarenlang ‘de kunst van het luisteren’in het Korzo theater in Den Haag.

Tijdens de uitvoering in het Beauforthuis  krijgt het publiek van de pianist Geoffrey Madge een masterclass in het luisteren naar deze muziek. Ook bezoekt hij een repetitie om een masterclass te geven aan het koor, om de verbanden in de compositie te begrijpen. Inge van Keulen werkt met het koor aan een boventoonrijke en luisterende manier van zingen. Wat een plezier, maar ook wat een oefening om een eenheid te vormen als koor, om initiatiefrijk te reageren op elkaars inzetten. Zo is het een leerproject voor zowel de zangers als voor het publiek met veel diepgang in elk stuk.

Voor iedereen die graag in een koor zingt, zelfstandig de partij in kan studeren en bereid is iets nieuws te leren. Er zijn een aantal kwartet-solodelen in het concert voor die zangers die dat kunnen en ambiëren.

Repetitiedata zijn:

do 7 maart 19.30-22.00 uur
vrij 15 maart 19.30-22.00 uur
vrij 22 maart 19.30-22.00 uur
vrij 29 maart 19.30-22.00 uur
za 30 maart 10-12.30 uur
do 4 april 19.30-22.00 uur masterclass door Geoffrey Madge
vrij 12 april 19.30-22.00 uur

De uitvoeringsdatum is zondag 14 april 11-13 uur in het Beauforthuis in Austerlitz. Dit is een interactieve voorstelling waarin het publiek en het koor een masterclass krijgen in het luisteren naar de muziek.

Je kunt hieronder bij jouw stemgroep inschrijven en kiezen voor de prijs van 35 Euro, of voor 55 Euro als je dat kunt betalen.

activiteit is geweest

activiteit is geweest

activiteit is geweest

activiteit is geweest


Beluister hier de stemmen van psalm 17

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 22

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 23

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus


Beluister hier de stemmen van psalm 121

> cantus
> altus
> tenor vrouw
> tenor man
> bassus