Iedereen kan beter leren zingen!

 

Het woord persoon komt van het werkwoord per sonare, dat betekent door- klinken. Toen ik dat hoorde, raakte me dat. Ik heb de ervaring wanneer ik zing, dat er iets door mij heen wil klinken, en als ik dat toe kan staan, krijg ik de kracht om met mijn stem uit te reiken. Alsof ik buig en daardoor opgetild word.

Dit is heerlijk om te weten, want het betekent dat zingen eigenlijk lichter is dan je op het eerste gezicht denkt. Je hoeft niet alles zelf te doen, integendeel, je moet veel laten! Vaak werken we met onze goede bedoelingen spierspanning in de hand waardoor de klank niet onbelemmerd door ons heen kan gaan. Vandaar dat leren zingen een bevrijdende en plezierige oefening is.
Wanneer een leerling de stem meer en meer onthult, komt er in de stem iets objectiefs, een helderheid die ieder mens in de stem kan ontwikkelen. En daarnaast heeft de stem een subjectief deel, dat het zo uniek en van belang maakt dat juist deze persoon zingt.

Ik nodig iedereen uit om het zelf eens te ervaren. Iedereen kan beter leren zingen, of je naar het conservatorium wilt of geen melodie weet te houden, of je er concerten voor publiek of voor de badkamer mee wilt geven. Je zult zien dat het heerlijk is om je stem af te pellen en te laten horen! Het maakt je blij, je wordt meer thuis in je lichaam en het brengt rust in je adem, ruimte in je geest en zachte wakkerheid in de rest van je lichaam.

Hier een filmpje om je te laten zien hoe invloedrijk het maken van muziek is: muziek en de hersenen